Saç Gövdesi Anomalileri ve Tanı Yöntemleri


Kategori: Deri eki hastalıkları
Alt Kategori: Kıl-Saç hastalıkları
Etiketler: saç gövdesi anomalileri, saç

Hazırlayanlar

Öğrenim Hedefi :

1- Saçın yapısal anomalileri ve bunların tanı yöntemlerinin anlatılması

2- Saç anatomisinin anlatılması

3- Saç siklusunun açıklanması

4- Saç hastalıkları tanı yöntemlerinin açıklanması

5- Saç gövdesinin konjenital ya da kazanılmış yapısal anomalilerinin incelenmesi
  • Soruyu Soran: Meryem Ayşit
    Cevaplayan: Dr. Gülsüm Gençoğlan
    Tarih: 20-10-2015

    Soru: Hocam saç çekme testi için itaplarda yazan süre 5 gün saç yıkanmamalı şeklinde ancak çoğu zaman hastayı bu şekilde yakalamak zor. bazıları da özellikle saçlarını yıkayıp geliyorlar. Böyle bir durumda çekme testi pozitif diyebilmek için bir kriterimiz var mı?

    Cevap: haklısınız saç çekme testinin sonuçlarını değerlendirirken hastanın saçını yıkayıp yıkamadığı, tarama yapıp yapmadığı testin sonucunu etkiler... ancak genellikle yaklaşık 100 tel saçı ele alıp proksimalden distale traksiyon uyguladığımızda 5 telin üzerinde saç elimize geliyorsa test pozitif kabul edilir.. Haklısınız, yukarıda bahsettiğimiz testi etkileyen faktörler testin güvenilirliğini etkiler, klasik kitaplar testiniz negatif olsa da hastanızın anamnezine güvenin diye belirtiyor... kolaylıklar dilerim :)


  • Soruyu Soran: Meryem Ayşit
    Cevaplayan: Dr. Gülsüm Gençoğlan
    Tarih: 19-10-2015

    Soru: trikogram yaptığımızda ya da saç şaftını incelemek için saçı kestiğimizde elde ettiğimiz saçları lam - lamel arasına yerleştirdiğimizde sabitlemek için ne gibi bir yöntem kullanabiliriz ?Kaç tane saçı değerlendirmek yeterli olur? Trikogram hazırlarken baştan sona bunu gösterebileceğiniz bir video ya da fotoğraf gönderme şansınız olur mu? Çok teşekkürler

    Cevap: trikogram yaptığımızda yaklaşık 30 saç telini örneklemek genellikle yeterli oluyor (burda amacımız anagen/katagen oranını belirlemek dökülen saçların siklik paternini anlamak) kıl şaftını değerlendireceksek daha az örnekleme yapılabilir. çünkü amacımız sadece kıl şaftını görmek... preparat hazırlarken aldığımız kıl örneklerini lam üzerine yerleştirdikten sonra üzerine 1 damla akrilik şeffaf yapıştırıcı damlatıp yapıştırıcının üzerine lameli kapatırsak hem saçları hem de lameli sabitlemiş oluruz... lam dışında kalan kıl şaftları basitçe makasla kesilerek temizlenebilir... böylece güzel bir preparatımız olur... bu haliyle örnekler bozulmadan uzun süre muhafaza edilebilir..